Άρθρα Nevma

Δευτέρα 27 Σεπτέμβριος 2010

Content management systems (CMS). Ο σύγχρονος τρόπος για να διαχειριζόμαστε ιστοσελίδες.

Ο τρόπος με τον οποίο το περιεχόμενό μας περνά από την παραδοσιακή του μορφή (και λέγοντας “παραδοσιακή” πλέον εννοούμε τα συνήθη μας αρχεία κειμένων, video και εικόνων) στην online εκδοχή του έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε, φυσικά, για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται μια ιστοσελίδα με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείρισή της. Η διαχείρισή μιας ιστοσελίδας, όπως θα δούμε παρακάτω, είναι στις μέρες μας τις περισσότερες φορές ζήτημα ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου (content management system – CMS).

Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) είναι ο σύγχρονος τρόπος για να διαχειριζόμαστε τις ιστοσελίδες μας.

Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) είναι ο σύγχρονος τρόπος για να διαχειριζόμαστε τις ιστοσελίδες μας.

Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου – Content management system (CMS) – Ορισμός

Πλήρης έλεγχος στα περιεχόμενα της ιστοσελίδας σας χωρίς τεχνικές γνώσεις

Η ορολογία αυτή έχει μπει στη γλώσσα καθενός που έχει χρειαστεί να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα είτε την κατανοεί πλήρως είτε όχι. Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (στα αγγλικά content management system – CMS) είναι το λογισμικό εκείνο που βοηθά το χρήστη να διαχειρίζεται την ιστοσελίδα του και την παρουσιάζει σωστά στο διαδίκτυο. Επομένως, επιτελεί εξαρχής δύο διακεκριμένες λειτουργίες. Η πρώτη αφορά το χρήστη που διαχειρίζεται μια ιστοσελίδα (το διαχειριστή της) και η δεύτερη αφορά το διαδίκτυο και τους χρήστες που την επισκέπτονται. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που ένα CMS κάνει είναι να αυτοματοποιεί κάποιες διαδικασίες που γίνονται επαναλαμβανόμενα και να διευκολύνει κάποιες άλλες ώστε να  μη χρειάζονται τεχνικές γνώσεις για να υλοποιηθούν. Και, φυσικά, όσο μεγάλο και πολυποίκιλο είναι το internet άλλο τόσο πολλά και με ποικιλία δυνατοτήτων είναι τα CMS του.

Πού ζει ένα CMS

Διαχειριστείτε την ιστοσελίδα σας μόνοι σας, online

Ας απαντήσουμε πρώτα σε μια απλή ερώτηση. Τι πάει να πει “διαχείριση ιστοσελίδας”; “Πού γίνεται αυτή”; Η διαχείριση μιας ιστοσελίδας γίνεται συνήθως από το ίδιο σημείο όπου εκδίδεται. Το internet. Για παράδειγμα, μέσα στο www.nevma.gr, όπου είστε τώρα και διαβάζετε αυτό το κείμενο, υπάρχουν άλλες κρυμμένες σελίδες, που ο κανονικός χρήστης ποτέ δε θα δει, και οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε το περιεχόμενό της. Με ένα username και ένα password, δηλαδή, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια ειδική περιοχή της μέσα από την οποία έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του. Αυτό αποτελεί τεράστια διαφοροποίηση σε σχέση με την παραδοσιακή επεξεργασία περιεχομένου μιας και αυτή μπορεί να γίνει από οπουδήποτε υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Εκεί που είναι η ιστοσελίδα εκεί είναι και η διαχείρισή της.

Η διαχείριση του περιεχομένου

Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, όπως αναφέραμε παραπάνω, μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας. Αυτό το περιεχόμενο αποτελείται από κείμενα (με εικόνες, video, flash κλπ), την κατηγοριοποίηση και καλαίσθητη εμφάνισή τους. Επομένως, το CMS μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε τα κείμενα της ιστοσελίδας μας, να τα προσθέτουμε και να τα αφαιρούμε. Μας επιτρέπει να τα κατηγοριοποιούμε για να τα ιεραρχούμε αλλά και να τα διασυνδέουμε για να δημιουργούμε μενού. Ακόμη, να τους προσθέτουμε αρχεία εικόνας, video, ήχου, flash κλπ. Κι όλα αυτά χωρίς να απαιτεί τεχνικές γνώσεις από εμάς! Κοιτάξτε γύρω σας. Βλέπετε μια ιστοσελίδα που παράγεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, παρόλο που ανήκει σε ανθρώπους που κατέχουν αυτές τις τεχνολογίες!

Content management system (CMS) - Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου - Εισαγωγή περιεχομένουContent management system (CMS) - Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου - Εισαγωγή mutlimediaContent management systems (CMS) - Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου - Το αποτέλεσμα (1)Content management systems (CMS) - Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου - Το αποτέλεσμα (2)

Η εμφάνιση του περιεχομένου

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, μπορεί να ελέγχει κανείς πρακτικά όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του. Λέμε “πρακτικά” όλο και όχι “απόλυτα” όλο διότι το περιεχόμενο αυτό θα πρέπει να εμφανίζεται με τρόπο αισθητικά και λειτουργικά σωστό, ο οποίος να έχει προκύψει από το μια διαδικασία ανάλυσης απαιτήσεων και αναγκών και τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό ενός web designer. Αυτό γιατί η τελική εμφάνιση της κάθε σελίδας περιεχομένου δεν είναι επιθυμητό να αφήνεται σε αυτόν που συγγράφει το εκάστοτε κείμενο. Οφείλει να συμβαδίζει με ένα συμφωνημένο και σταθερό εικαστικό που χαρακτηρίζει, διέπει και αναδεικνύει όλη την ιστοσελίδα. Η λογική, δηλαδή, που ακολουθείται είναι ότι ο διαχειριστής φορτώνει στο σύστημα διαχείρισης τα περιεχόμενα που χρειάζεται και αυτό τον βοηθά με απλό τρόπο να τα τοποθετήσει εκεί που αυτός θέλει να εμφανιστούν αλλά με τον τρόπο που το web design απαιτεί.

Το CMS αυτοματοποιεί τις βαρετές, τεχνικές διαδικασίες

Ταυτόχρονα, το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου αναλαμβάνει την αυτόματη παρουσίαση της ιστοσελίδας στου εξωτερικούς της χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης. Είναι υπεύθυνο να είναι η ιστοσελίδα πάντοτε διαθέσιμη και ευπαρουσίαστη αυτόματα, χωρίς άλλη παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι, αρκεί να του έχει κανείς φορτώσει το κατάλληλο περιεχόμενο και να έχει σεβαστεί τη λογική με την οποία δουλεύει. Έτσι, web sites λίγων σελίδων μέχρι web sites εκατοντάδων μπορούν να είναι εξίσου απλά διαχειρίσιμα από τον καθένα που διαθέτει απλές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Όλα αυτόματα; Τι κάνει το Nevma;

Το Nevma ως κατασκευαστής ιστοσελίδων κάνει την τεχνολογία των CMS προσιτή σε εσάς

Το Nevma, ή οποιοσδήποτε άλλος ικανός στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδων, είναι απολύτως απαραίτητος στο στήσιμό τους. Πρώτα από όλα γιατί πρέπει να αναλύσει καλά τις ανάγκες του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας και να σχεδιάσει ένα εικαστικό (template) που να ταιριάζει σε αυτές. Ύστερα, γιατί το εικαστικό αυτό πρέπει να αποδομηθεί και να κωδικοποιηθεί προγραμματιστικά έτσι ώστε να μπορεί να το υποδεχθεί το content management system. Τέλος, το CMS πρέπει να εγκατασταθεί και να παραμετροποιηθεί κατάλληλα με τέτοιο τρόπο ώστε ικανοποιεί όλα τα προηγούμενα βήματα και τις απαιτήσεις που έχουν θέσει. Σχηματικά, θα λέγαμε ότι το σύστημα διαχείρισης έρχεται τρίτο στη σειρά προτεραιοτήτων ανάπτυξης μιας ιστοσελίδας, έπειτα από την ανάλυση των απαιτήσεων και τη δημιουργία του εικαστικού μιας ιστοσελίδας. Όλη αυτή η διαδρομή χρειάζεται έναν ειδικό. Το Nevma!

(1) ΑΝΑΛΥΣΗ ⇒ (2) ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ⇒ (3) CMS

Τρίτο; Και γιατί έχει τόση σημασία; Μα, φυσικά, γιατί από εκεί και πέρα αυτό είναι που αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της δράσης. Για την ακρίβεια αναλαμβάνει όλο το βαρετό και τεχνικό μέρος της δράσης και αφήνει στο διαχειριστή του το διασκεδαστικό κομμάτι, το ζουμί. Στο τέλος, αν το CMS είναι καλοσχεδιασμένο και λειτουργικό και αν ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας το έχει ρυθμίσει κατάλληλα, ο διαχειριστής δεν έχει παρά να προσθέτει περιεχόμενο όσο τακτικά χρειάζεται. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το σύστημα!

WordPress και γιατί αυτό το CMS

Στο Nevma η φυσική επιλογή για CMS την εποχή αυτή είναι το WordPress. Πρόκειται για την παγκοσμίου φήμης open source μηχανή για blogs, με εκατομμύρια εγκαταστάσεις και τεράστια κοινότητα, που βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο ωριμότητας ώστε να καλύπτει με εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο τις περισσότερες απαιτήσεις που ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου οφείλει να καλύπτει. Το WordPress είναι ένα ώριμο CMS, επεκτάσιμο και με ελκυστική και λειτουργική διεπαφή (user interface) για τους διαχειριστές των ιστοσελίδων που αναλαμβάνει να υποστηρίξει. Όταν αυτό δε μας είναι αρκετό αναπτύσσουμε τα δικά μας CMS για να καλύψουμε εξειδικευμένες ανάγκες που κατά καιρούς παρουσιάζονται, κάτι που έχουμε κάνει με επιτυχία αρκετές φορές στο παρελθόν.

Δείτε το portfolio μας εδώ!

Πίσω στα άρθρα