Knowledge bαse

Τρίτη 28 Μάρτιος 2017

Χρωματικά προφίλ εικόνων για εισαγωγή στο WordPress χωρίς να χάνουν τη ζωντάνια τους

Κατά την εισαγωγή εικόνων στα πολυμέσα του WordPress γίνεται αυτομάτως η συμπίεση αυτών και η δημιουργία των επιμέρους thumbnails, ώστε να είναι αυτά έτοιμα προς χρήση στα διάφορα σημεία που έχουν προβλεφθεί. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζει και ένα χρωματικό προφίλ στις παραγόμενες εικόνες που ενδέχεται να επηρεάσει τη ζωντάνια των χρωμάτων τους. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί.

Απώλεια χρωματικής ζωντάνιας εικόνας

Ένα από τα προβλήματα που συμβαίνουν σπάνια αλλά είναι πιθανόν κάποιος να αντιμετωπίσει είναι -εκτός από την ποιότητα, που λόγω συμπίεσης ούτως ή άλλως μειώνεται ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει- το να χάσει η εικόνα την “χρωματική ζωντάνια” της και να εμφανίζεται πολύ πιο άτονη απ’ ότι εμφανιζόταν στον υπολογιστή, πριν την εισαγωγή. Αυτό δε συμβαίνει συχνά για τον απλούστατο λόγο ότι τα χρωματικά προφίλ που συνήθως χρησιμοποιούνται “τυχαίνει” να είναι συμβατά.

rose-rgb

Αριστερά βλέπουμε την εικόνα όπως ήταν πριν την εισαγωγή της στο σύστημα και δεξιά το πως έγινε μετά την μετατροπή της από το WordPress. Η διαφορά στη ζωντάνια των χρωμάτων είναι εμφανής.

Τα χρωματικά προφίλ (color profiles)

Κάποιες φωτογραφικές μηχανές, σώζουν τα αρχεία των φωτογραφιών σε color profile Adobe RGB. Το συγκεκριμένο color profile προσφέρει μεγαλύτερη χρωματική κλίμακα και πολύ πιο έντονα και ζωντανά χρώματα. Το WordPress όμως, λόγω της γλώσσας PHP στην οποία είναι βασισμένο, προτιμά το απλό RGB, το οποίο όμως προσφέρει μια κάπως μικρότερη χρωματική κλίμακα. Το αποτέλεσμα είναι κατά την εισαγωγή των φωτογραφιών αυτών στο WordPress να εμφανίζονται αυτές πιο “άτονες” και με πιο μουντά χρώματα συγκριτικά με την αρχική τους έκδοση.

Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό;

Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να ρυθμίσει τις εικόνες του σωστά πριν την εισαγωγή τους στο WordPress. Υπάρχει το color profile που ονομάζεται sRGB, το οποίο είναι συμβατό με το απλό RGB και μπορεί να πλησιάσει σε χρωματική απόδοση το Adobe RGB. Με την μετατροπή αυτή μιας εικόνας σε sRGB, το WordPress δεν αλλοιώνει το οπτικό αποτέλεσμα και έτσι διατηρείται η εικόνα όπως εμφανίζεται αρχικά και στον υπολογιστή του χρήστη.

Χωρίς sRGB Conversion

Χωρίς sRGB Conversion

 

Με sRGB Conversion

Με sRGB Conversion

Αποθήκευση σε sRGB

Για να γίνει αυτή τη μετατροπή με χρήση του Adobe Photoshop, αρκεί μια μικρή ρύθμιση κατά την εξαγωγή της εικόνας. Όλα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων έχουν μια παρόμοια ρύθμιση, συνήθως σε κάποιο εμφανές σημείο του διαλόγου αποθήκευσης μιας εικόνας.

Convert to sRGB

Έχοντας τσεκαρισμένη την επιλογή “Convert to sRGB” η φωτογραφία σώζεται απολύτως σωστά, με όλη την χρωματική πληροφορία που θέλουμε ενσωματωμένη και με συμβατότητα για εισαγωγή στο WordPress στη συνέχεια. Αυτό είναι ήδη διακριτό από την προεπισκόπηση της διαδικασίας αποθήκευσης.

Σε περίπτωση που έχετε πολλές εικόνες (αν για παράδειγμα σας τις παρέδωσε ένας φωτογράφος μαζικά), μπορείτε να κάνετε ένα batch process στο Photoshop και να κάνετε μια μαζική μετατροπή των εικόνων αυτών σε ένα βήμα.

Όλα τα άρθρα του knowledge bαse >>