Άρθρα Nevma

Δευτέρα 06 Σεπτέμβριος 2010

Iphone applications, Android applications, υπέρ, κατά και η κόντρα με το mobile web

Η χρήση εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα γίνεται συνεχώς και πιο δημοφιλής. Ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα λεγόμενα mobile applications (ή mobile apps, για συντομία). Έτσι έχει δημιουργηθεί και μια μόδα γύρω από αυτές, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη προώθηση που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Apple με το iphone σε συνδυασμό με το μεγάλο ανταγωνισμό που δέχεται από τον έτερο κολοσσό, τη Google, με τα Android τηλέφωνα. Ήδη, χωρίς να το καταλάβετε αναφερθήκαμε σε μια μεγάλη διαφορά στη φιλοσοφία των δύο αυτών εταιρειών κάτι που θα εξηγηθεί παρακάτω,  όταν θα βάλουμε και το web για κινητά (mobile web) στη συζήτηση.

Τα smartphones άνοιξαν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ανάπτυξη mobile εφαρμογών με πρωτεργάτες τα iPhone και Android κινητά

Iphone, Android applications. Τα πώς, τα γιατί, τα κόστη και το mobile web στη γωνία.

Iphone applications – Τι είναι

Ένα iphone application είναι μια εφαρμογή για iphone. Την κατεβάζεις από το εξειδικευμένο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple (υποχρεωτικά) και την εγκαθιστάς στο iphone σου. Και μετά τη χρησιμοποιείς. Μερικά iphone applications κοστίζουν κάτι.  Άλλα είναι δωρεάν. Αυτό το τελευταίο δεν αφορά αυτή μας τη συζήτηση. Μια τέτοια εφαρμογή τρέχει μόνο σε iphone (και, πλέον, σε ipad, αλλά όχι και τόσο όμορφα, μιας και δεν είναι φτιαγμένες για τη μεγάλη οθόνη του ipad).

Τα υπέρ ενός iphone application

Iphone applications – Ειδικές εφαρμογές με πολλά καλούδια που τρέχουν στο iphone. Μόνο!

Τρέχει στο iphone σου! Αν είσαι fan της Apple (και οι χρήστες της συνήθως είναι και fans) τότε αυτό αρκεί. Τα iphone applications για να πάρουν άδεια να τοποθετηθούν στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple περνάνε από τον έλεγχο της Apple. Έτσι, μια εφαρμογή που λανσάρεται από εκεί έχει, κατά κάποιον τρόπο μια “έγκριση” καλής λειτουργίας από την εταιρεία. Αυτό γίνεται γιατί η Apple  είναι μια εταιρεία που νοιάζεται (κατά πολλούς υπερβολικά) για τι αντίκτυπο θα έχει ένα application που θα τρέχει στο iphone της πάνω σε αυτό που λέμε user experience. Δηλαδή, δεν της αρέσει να φαίνεται το iphone “άσχημο” (ή αργό, ή κάτι αντίστοιχο) στα μάτια των χρηστών του διότι αυτό, θεωρούν ότι δυσφημεί το ίδιο το iphone και την Apple.

Ακόμη, ένα iphone application είναι μια εφαρμογή που εκμεταλλεύεται όλα τα καλούδια που ένα κινητό σαν το iphone παρέχει. Όμορφο interface, κάμερα, GPS, καλή οθόνη αφής (touch screen) κλπ. Κι αυτό είναι θετικό. Το iphone application θα έχει το όμορφο εικονίδιό του, που θα πλασάρεται ανάμεσα στα άλλα όμορφα εικονίδια των υπολοίπων iphone applications ενός χρήστη, θα μοιάζει να λειτουργεί σε αρμονία με το υπόλοιπο κινητό και θα έχει και πρόσβαση στο internet. Η συνέχεια αφήνεται στη φαντασία και τη δημιουργικότητα αυτών που τα κατασεκυάζουν.

Παρέχοντας κανείς iphone applications στους χρήστες του δείχνει πρωτοπορία – με το ανάλογο κόστος.

Επιπλέον, με τη δημοτικότητα που έχουν λάβει τα iphones και τη διείσδυσή τους στην αγορά (υπολογίζονται στα 200.000 στην ελληνική αγορά μέχρι τώρα – προ iphone 4, 9ος 2010) πλέον το να προσφέρει κανείς ένα iphone application είναι και θέμα γοήτρου. Όλοι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, για παράδειγμα, στην Ελλάδα προσφέρουν ένα σχετικό application για την ανάγνωση των νέων των εφημερίδων τους.  Η ουσία, φυσικά, στο τέλος της ημέρας είναι οι ουσιαστικές υπηρεσίες που έχει κανείς να προσφέρει στους χρήστες (ή πελάτες) του.

Τα κατά ενός iphone application

Τρέχει στο iphone σου! Καλά διάβασες, αυτό αναφέρθηκε και στα υπέρ του. Αλλά τρέχει μόνο στο iphone σου. Δε μπορείς να το πάρεις στο Android κινητό που ίσως έχεις σε λίγο καιρό. Δε μπορείς να το συστήσεις σε ένα φίλο σου που έχει Blackberry. Επιπλέον μια εταιρεία που θα ήθελε, για παράδειγμα, να αναπτύξει μια εφαρμογή για τους υπαλλήλους της θα πρέπει να προσθέσει στο κόστος αυτής της της επένδυσης και το κόστος τόσων iphones όσοι και χρήστες της εφαρμογής, ακόμη και αν αυτοί έχουν ήδη από κάποιο ακριβό smartphone ή tablet. Μόνη εναλλακτική λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα είναι επιπλέον κόστος για ανάπτυξη του application σε επιπλέον πλατφόρμες, έτσι ώστε να υποστηρίζει όχι μόνο iphone αλλά και άλλα κινητά.

Αλλά και το αρχικό, βασικό κόστος ανάπτυξης iphone applications δεν είναι ευκαταφρόνητο έτσι κι αλλιώς. Πρόκειται για νέα τεχνολογία που απαιτεί εξειδίκευση σε αυτόν που την παρέχει αλλά και κόστος λειτουργικό, μιας και πρέπει να διαθέτει υποδομές της Apple, διότι μόνο στο OSX, το λειτουργικό σύστημα της Apple για τους υπολογιστές της, μπορεί να κανείς να τα αναπτύξει. Βάλτε στην εξίσωση και μια μικρή δόση υπερβολής που περιβάλλει συνήθως τα νέα και αστραφτερά πράγματα που είναι hot και δημοφιλής και θα ακούσετε τιμές που, τουλάχιστο, εντυπωσιάζουν!

Android applications. Ποια η διαφορά;

Το Android δεν είναι κινητό. Είναι λειτουργικό σύστημα για κινητά, που γίνονται όλο και περισσότερα.

Το Android δεν είναι κινητό. Είναι λειτουργικό σύστημα για κινητά. Αναπτύσσεται από τη Google και μπορεί να το βρει κανείς εγκατεστημένο σε πολλά σύγχρονα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς. Η Google έχει διαφορετική φιλοσοφία από την Apple. Η Apple θέλει απόλυτο έλεγχο στο προϊόν της. Αυτό έκανε πάντα (και κόντεψε να φαληρίσει πριν από μια δεκαετία περίπου) και αυτό κάνει και τώρα (το αν θα κινδυνέψει και πάλι δε θα αποτολμήσουμε να το προβλέψουμε). Η Google θέλει περισσότερο “ανοιχτά” προϊόντα. Προέρχεται από το χώρο του διαδικτύου, όπου τα πάντα είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους (αλήθεια!), και αυτή την τακτική εφαρμόζει στο Android και τα applications για αυτό.

Επομένως, μπορεί κανείς να αναπτύξει εφαρμογές για οποιοδήποτε Android κινητό σε οποιοδήποτε σύστημα επιθυμεί (Windows, OSX, Linux), και χωρίς επιπλέον λειτουργικά κόστη, μιας και η Google του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αναπτύσσοντας μια εφαρμογή για Android ξέρει ότι αυτή θα τρέχει όχι μόνο σε ένα κινητό αλλά σε πολλά. Κι αυτά τα πολλά γίνονται όλο και περισσότερα.

Όλα αυτά είναι από μόνα τους θετικά αλλά δεν είναι αρκετά για να ισχυριστεί κάποιος ότι θα έπρεπε να αναπτύσσουμε Adnroid applications και όχι iphone applications. Κάτι τέτοιο θα ήταν βιαστικό. Γρήγορα μπορεί να αντιτείνει κάποιος άλλος το επιχείρημα της υψηλής δημοτικότητας του iphone και το γεγονός ότι και το Android είναι μια νέα τεχνολογία αιχμής κάτι που προκαλεί επίσης υψηλά κόστη ανάπτυξης.

Το mobile web (internet για κινητά) στο παιχνίδι.

Mobile web – Internet για κινητά. Όλα τα καλά του internet στο κινητό τηλέφωνο των χρηστών σας.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι η παραπάνω συζήτηση θα μπορούσε να συνεχιστεί για όλα τα είδη κινητών και λειτουργικών συστημάτων για κινητά που κυκλοφορούν στην αγορά, βάζουμε το mobile web στο παιχνίδι. Δεν είναι παρά το internet για κινητά. Απλά, όπως έχει κανείς πρόσβαση στο internet από τον προσωπικό του υπολογιστή στο σπίτι ή στο γραφείο, έτσι και στο κινητό. Μόνο που γίνεται σε μικρότερη οθόνη και με άλλο browser.

Το mobile web μπαίνει στη συζήτηση πολύ δικαιολογημένα και, μάλιστα, έρχεται σε αντιπαράθεση με τα iphone applications, τα Android applications και τα πάσης φύσεως applications για smartphones. Δικαιολογημένα, γιατί οι δυνατότητες να αναπτύσσει κανείς ακόμη και πολύπλοκες εφαρμογές και υπηρεσίες υπάρχει χρόνια τώρα στο διαδίκτυο και περνάει πια και στα κινητά. Πολλές από τις λειτουργίες που ένα application καλείται να επιτελέσει (πχ να κατεβάσει καθημερινά τα τελευταία νέα μιας εφημερίδας) μπορεί να γίνει το ίδιο καλά με ένα mobile web site. Και, μάλιστα με τις ήδη γνωστές και οικονομικά προσιτές τεχνολογίες του διαδικτύου. Κι ακόμη καταφέρνοντας να προσεγγίσει πολύ περισσότερο κοινό, μιας και τα περισσότερα κινητά στις μέρες μας έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και είναι εξοπλισμένα με κάποιο browser.

Η αντιπαράθεση είναι έπειτα από τα παραπάνω αναπόφευκτη. Αυτά τα δεδομένα κάνουν την επιλογή ενός mobile web site έναντι ενός application την πρώτη και φυσικότερη επιλογή. Είναι πιο οικονομικά στην ανάπτυξή τους γιατί χρησιμοποιούν καλά εμπεδωμένες τεχνολογίες και απαιτούν από το κοινό στο οποίο απευθύνονται υποδομές που ήδη διαθέτουν (πρόσβαση στο internet μέσω κινητού και ένα mobile browser, που όλα τα κινητά έχουν).

Μειονεκτήματα mobile web εφαρμογών

Στο Nevma η φυσική μας κλίση είναι το mobile web! Όμως κλείνουμε πονηρά το μάτι στην ανάπτυξη mobile applications.

Αλλά οι mobile web εφαρμογές δεν είναι η απάντηση απέναντι σε κάθε iphone application ή mobile application, γενικότερα. Ενώ μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα δεν έχουν πρόσβαση στην ίδια τη “μηχανή” του κινητού κι έτσι δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα ή το μικρόφωνό του. Ακόμη, επειδή δεν έχουν όλα τα κινητά τους ίδιους browsers, είναι πιθανόν η εφαρμογή που θα αναπτυχθεί να μην έχει ιδανικά εικαστικά αποτελέσματα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό κυρίως στα παλαιότερης γενιάς κινητά, Όμως και πάλι οι χρήστες αυτών δε θα αισθάνονται τελείως “απέξω” από το παιχνίδι.

Πότε application και πότε web application;

Στο Nevma αγαπούμε το internet, την “ανοικτή” του φιλοσοφία και δομή και το προτιμούμε και στο χώρο των κινητών επικοινωνιών. Έτσι η φυσική μας κλίση είναι προς τα web applications. Όμως θέλουμε να παρέχουμε στο κοινό μας πλήρη υπηρεσία και, για αυτό το λόγο, υποστηρίζουμε με την ίδια θέρμη και τις εφαρμογές για κινητά. Πιστεύουμε ότι μια τελική επιλογή είναι στρατηγικής φύσεως και πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνυπολογισμού πολλών παραγόντων, όπως το κόστος της επένδυσης, το κοινό στο οποίο απευθύνεται η εφαρμογή/υπηρεσία και οι στόχοι που θέλει να πετύχει.

Διαβάστε για το web και mobile development στο Nevma.

Πίσω στα άρθρα