Άρθρα Nevma

Τετάρτη 09 Φεβρουάριος 2011

Καλό web design και πόσο κοστίζει. Ή, αλλιώς, η “αδύνατη ουτοπία” γίνεται πραγματικότητα.

Η αποτελεσματικότητα μιας ιστοσελίδας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Το web design είναι οπωσδήποτε μία από αυτές. Πολλές φορές δεν είναι η σημαντικότερη. Για παράδειγμα, το Google δεν ξεχώρισε ποτέ για το  “φοβερό” web design του, αντιθέτως διακήρυσσε και εφάρμοζε πάντοτε την απλότητα και την ταχύτητα έναντι στην εμμονή στην αισθητική. Στο Nevma πιστεύουμε ότι το καλό web design είναι κρίσιμο για την εικόνα της οντότητας που αντιπροσωπεύει. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε το πώς αντιμετωπίζουμε το καλό web design και πώς το κάνουμε πραγματικότητα.

Στο Nevma υποστηρίζουμε ότι το web design είναι κρίσιμο για την αποτελεσματικότητα μιας ιστοσελίδας κι αυτό το κάνουμε πράξη.

Το web design στην Ελλάδα – Μια άγνωστη έννοια

Το web design στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, μία έννοια σε μεγάλο βαθμό άγνωστη

Το web design στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, μία έννοια σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Και είναι γενικά αποδεκτή αλήθεια το γεγονός ότι τα ελληνικά web sites παραδοσιακά δεν ξεχωρίζουν για την αισθητική τους. Πώς να το καταφέρουν, άλλωστε, τη στιγμή που, όπως είπαμε, το web design είναι έννοια άγνωστη και το επάγγελμα web designer πρακτικά δεν υπάρχει. Υπάρχουν παραδοσιακοί designers και υπάρχουν web developers (αυτοί που γνωρίζουν τα τεχνολογικά και τεχνικά ζητήματα όπως ο προγραμματισμός κλπ). Αλλά δεν υπάρχουν web designers. Λείπει, δηλαδή, η τομή ανάμεσα στον παραδοσιακό designer και τον designer εκείνο που ξέρει καλά το internet και πώς να σχεδιάζει για αυτό.

Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο του internet την πρώτη 10ετία της ζωής του στην Ελλάδα (περίπου 1996 με 2006) δεν έμαθαν ποτέ ότι άλλο πράγμα είναι το παραδοσιακό design, άλλο πράγμα η ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου και άλλο πράγμα το web design. Για πολλά χρόνια τα ελληνικά web sites κατασκευάζονταν δίχως να έχουν σχεδιαστεί προηγουμένως προσεκτικά. Πολλές φορές δίχως να έχουν σχεδιαστεί καν! Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτή την τακτική σαν το να χτίζεις ένα κτήριο απευθείας χωρίς να έχεις συμβουλευθεί πρώτα αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό.

Σε αυτό το φαινόμενο οδήγησαν μια σειρά από παράγοντες όπως:

  • η τάση για γρήγορο αποτέλεσμα,
  • η ύπαρξη έτοιμου και δωρεάν υλικού και λογισμικού στο διαδίκτυο,
  • η αδυναμία να αντέξουν οικονομικά οι εταιρείες ένα full-time web designer,
  • η ανωριμότητα της πρώτης εποχής του διαδικτύου,
  • η όχι και τόσο ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά,
  • η αδυναμία ή/και απροθυμία να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο χώρο

Τι είναι το web design, τελικά;

“…Το σύνολο εκείνο των τεχνικών γνώσεων που, σε συνδυασμό με την ικανότητα για γραφικό σχέδιο και το δημιουργικό ταλέντο, του δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάζει καλαίσθητες και λειτουργικές ιστοσελίδες…”

Το παραδοσιακό design το γνωρίζουμε. Μπορεί να μην το κατέχουμε αλλά όλοι γνωρίζουμε περίπου τι είναι και τι ζητάμε από αυτό. Η προγραμματιστική ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου, από την άλλη, είναι κάτι που για τον πολύ κόσμο δεν είναι παρά ακαταλαβίστικοι κώδικες, όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι έχει σχέση με την τεχνολογία και απαιτεί τεχνικές γνώσεις για να επιτευχθεί.

Όμως τι είναι το web design; Θα λέγαμε ότι web designer είναι εκείνος ο οποίος διαθέτει το σύνολο εκείνο των τεχνικών γνώσεων που, σε συνδυασμό με την ικανότητα για γραφικό σχέδιο και το δημιουργικό ταλέντο, του δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάζει καλαίσθητες και λειτουργικές ιστοσελίδες. Φυσικά, αυτή η “νέα” ειδικότητα θα μπορούσε να έχει πολλές περαιτέρω διακλαδώσεις αλλά κάτι τέτοιο ξεφεύγει από τους σκοπούς του άρθρου αυτού.

Πόσο κοστίζει το καλό web design;

“…Το καλό web design δε μπορεί να μην κοστίζει. Αλλά στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου, η ηλεκτρονική ταυτότητα μιας εταιρείας έχει κρίσιμη σημασία!”

Για να είναι το web design αποτελεσματικό χρειάζεται εκτενής ανάλυση των αναγκών του εκάστοτε project, αρχιτεκτονική σχεδίαση όλων των εκφάνσεων μιας ιστοσελίδας, γραφικό σχέδιο, γνώσεις προγραμμάτων γραφικής σχεδίασης στον υπολογιστή κλπ. Για περισσότερα σχετικά με το θέμα αυτό μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας: “Κατασκευή ιστοσελίδων. Η διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και πώς γίνεται στο Nevma”.

Για να συνδυαστούν όλες αυτές οι απαιτήσεις και να καταλήξουν σε αξιοπρεπή αποτελέσματα χρειάζεται χρόνος και κόπος. Καταλήγουμε, λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το καλό web design δε μπορεί να μην κοστίζει. Μια ιστοσελίδα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα μιας εταιρείας. Είναι το ίδιο σημαντική στο χώρο του διαδικτύου όσο είναι σημαντική η οποιαδήποτε παρουσία της στον έξω κόσμο, είτε αυτή είναι μέσα από έντυπο ή άλλο υλικό είτε μέσω των ανθρώπων που την απαρτίζουν και την αντιπροσωπεύουν. Άρα, ιδίως στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου, η ηλεκτρονική της εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντική!

Web design στο Νevma

Πηγή έμπνευσης για το άρθρο που διαβάζεται αυτή τη στιγμή στάθηκε από τη μια μεριά η συνεχής αγωνία μας να παρέχουμε πλήρεις και αξιοπρεπείς υπηρεσίες στο χώρο του διαδικτύου και από την άλλη το post “How Would You Like Your Graphic Design”. Στο post αυτό υπάρχει ένα γραφικό διάγραμμα που αναπαριστά τις ποιοτικές απαιτήσεις που έχει κανείς από το design που παραγγέλνει σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του σε χρόνο και κόστος. Φαίνεται ότι η απαίτηση το design να είναι καλό, γρήγορο και ταυτόχρονα φθηνό είναι μια “αδύνατη ουτοπία”. Στο Nevma κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό συνδυασμό ποιότητας-χρόνου-κόστους, ενσωματώνοντας πάντοτε τη διαδικασία του web design στην ανάπτυξη των ιστοσελίδων που αναλαμβάνουμε και θεωρώντας τη ισότιμη με όλες τις άλλες φάσεις.

Πιστεύουμε ότι το portfolio μας αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Πίσω στα άρθρα